CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, November 28, 2010

real life VS novel,drama,movie





take time jgak la ak nk update blog nie..ble tetbe rase nk blogging, bru le ak tlis..heee eh lupe ASSALAMUALAIKUM WBT.. =)

so nk tny korg sesgt, ap pendpt korg psl tjok entry kt ats nie...seyesly it keep playing around in my head..cm ak ashk tetny2...durh~~~sumpah ak nk tau cter dlm DRAMA,NOVEL ngan MOVIE, penah ke tejd kt real life??adkah btol2 wujud cter cinte yang sweet2 gler babeng ngan konflik life yg sgt melampau??? sumpah ckp persoalan nie wt ak kekdg susah nk tdo..haha

for example ye, ak da bnyk bce NOVEL BM cter nak gempak2...dienye hero nk swoh org bayang kn yg mmg hyper hensem gler la kn...kekadang ak bayang kn yg mmg terlampau...cm kalah pelakon2 llaki kt m'sia nie...ad ke laki yg mmg hyper ensem kt m'sia nie??terigin ak nk tgok...wat mse nie bg ak mamat yg ensem ak ske tgok, anak toke kedai runcit kt taman umah ak tu, cute doe...ensem okey..ske tgok muke die.. tapi sayang nye DIE SUDAH BERKAWEN...hampeh tol..heee~~ (kecewe jap)

okey2 back to the topik, hah ble dtg bab konflik lak, xsah kalo family xrestu kan la, cinte triangle la, ex gf/bf die dtg blik la...adoyai...then last2 happily ever after gak...mmg la puas bace, tp kekadang tu ak geram gak cter yg berkonflik nie..saket hati..haha emo sendri lak aek?

THE MAIN QUESTION IS: AD KE CTER DLM NOVEL, DRAMA OR MOVIE NIE RELATED NGAN REAL LIFE??
or it just the imagination penulis tu semate2??yg teringin kn love story die cmtu??haha
secare jujur nye, ak pn kekadang berangan nk ad love story cmtu..its so like fairy tale la..mmg cm best..
tp imaginasi penulis tu mcm over sgt..

hah lg stu, ak cm pelik la, mmg kalo dlm novel kn name hero/heroin die nk sedap2 aek??name nak panjang2 xsah kalo x 3patah perkataan...mak ak ckp kalo bdak name panjang2 nie berat die nk bwk name tuh...bermakne sgt..
pastuh name dlm novel tu nk yg cm mat saleh, nk name town2 je..
cube skali tu amek name SYAFIQAH ke...best ap nme tuh...pendek dn bermakne..heee

so ak nak sgt2 tau pendapat korg pasal topik nie??psl bnd nie...pade sesape yg kaki novel tu, do share ur opinion la kn..tlg jgn biar kn ak dgn persoalan yg menghantui diri nie...hahaha

12 comments:

pieka rashid

hah da bleh komen..heee

Nur L .

kalo ikut prinsip aku lah an , tak sume perkara yg boleh jd dlm real life lah . mungkin ade, tapi tak sume lah .
aku cadangkan lah an , baik kaw bace novel yg pengarangnyer nama HLOVATE .
superb gler ! seyes ! nati ko survey kat tenet aw . siap ade blog . tapi ak lupe address blog tuh .
aku pun dulu kaki novel gak , time skolah mngh lah , pastuh berenti dh . membe aku suruh bace buku HLOVATE yg tajuknyer aA+ Bb . best ! through this book , banyak nilai yg aku belajar . tuh pendapat aku lah . kalau org lain aku tak tau .

pieka rashid

kalo xsalah ak, ak pnh tgok novel aA+bB nie...pnh pgang..tp xbace...
ak sbnrnye kurang nk beli novel bm nie...akk ak la rjin..ak ske novel bi..bebaloi cket beli..so leh kongsi ngan akk ak..hehe
tp pendapat ak cm cter novel bm nie terlampau sgt la..sumtimes cm out of mind au..huhu menjadi2 cter nye...

umienadia

sometime ad situation y dlam novel happen in our reality but we didn't notice that..mmg kesah novel to base on imagination penulis,, tp sume to relate dlm khidupn manusia.. cuma sedar n ta sedar je..pembaca akn merasa cter to over sb terlalu bnyak y dorg tidak rasa or belum sempat mengalami dimuat an lam novel to.. n utk watak hero plak novel bm selalu bg watak y mmg perfect to aku ase mmg susa nan carik klau dlm dunia reality.. but i believe mmg ada lelaki y mcm to cume kita blum sempat utk kenal n jumpa (:

Anonymous

ape yang saya boleh kongsikan...sifat manusia yang inginkan kesempurnaan itu mmbuatkan si penulis akan mengentrptasikan sperti cinta yang indah2x....bnyak konflik.....bak kater owg nak sedapkan cerita....bolh dikaterkn ia ada sngkut paut dgan real life....sbb tue ade si pnulisada cakap x ade kene mgena antra hdop dan mati...nk2x kat drama kan...so means ade ar tue...hahha...

shah_fique

bg ak...
semua 2 just imaginary penulis jer..
dan percaya atau tidak..
kita pon pernah terfikir kan perkara yang sama..
btul x..??
hurm..
sbnrnye..setiap org ade kemahuan msing2..tapy just x dpt nk bg tahu org lain tntg ape yg mereka fikirkan..
hanya penulis novl sahaja yg mampu untuk mnulis dan menceritakan pemikiran mereka kepada org lain(pembaca)...

cube kita tnye kat semua org...
apakah yg mereka mahukan jika mreka brcinta...
pasty mereka akn menceritakan hal yg sama spt yg tercatat di dalam novel...

hurm...
jika kamu tnya pada saya...
saya pon ade cerita saya sendri...

TAPI...!!!
adakala nya...
penulis itu sendri telah mengalami peristiwa mereka itu..dan mereka mengambil bahan dari cerita rality yg tlah kawan2 pnulis itu sendri bentang kan pada mereka...
hurm...
ssh la kalau nk terang kan...
tapy konklusi nye...

trtakluk pada penulis itu sendri..
mahu menulis reality atau pun hayalan semata-mata...

hurm..~

Anonymous

like...

pieka rashid

wow guys thanks 4 ur opinion..really appricaite it...masing2 ad pendapat msing2..n bnd nie menjwb persoalan ak tol..thanks au..

so ap yg ak dpt pkir kn skng, msing2 ad agenda tersendri nk tlis novel or skrip jln cter kn??

sumtimes ap yg dieorg tlis tu merupa kn keinginan dieorg sendri..cntoh nye cm penulis tu kekadang ingin kn life die cm sweet n happy cmtu so, so die adaptasikn dlm novel kn???

kalo cmtu, ap yg ak imaginasi kn sumtimes leh wt novel kn??xpt wt novel wt dlm blog pn okey gak..haha

thansk u olls!!

anis

hai..
pendapat sy plak,konflik2 mcm tu mmg wujud dlm hidup..
x perlu ambil contoh jauh2..
ambil diri sy je :)
kisah sy,ibu lelaki mcm kurang berkenan dgn sy..wallahualam la..adik beradik die pulak rapat sgt dgn die so mcm susa nak trima bile die da ade sumone special..yg lelaki ni kaye orgnye..makcik die pernah try utk kenankan die dgn anak pilot..tahlah..taktau la ape penghujung kesah sy dan dia..ade jodoh,adelah.yg pnting,sy takkan pernah give up.mgkin ibu die blom smpat kenal sy.jadi biasalah la mak laki mcm tu.haha.slagi sy mampu,sy akan cube berusehe.sbb sy yakin,yg lelaki tu pon syg sy.kami da byk kali ambil keputusan utk berpisah atas desakan pihak tertentu tp,tak pernah berjaya.sampai ibu lelaki tu pon da diam.malas nak desak lagi.hehe.bkn niat utk menghasut teman lelaki derhaka dgn ibu,tapi kami dalam usaha utk mengambil hati ibu dia.mana tahu,lame2 die akan berkenan dgn sy kan :)sy tahu dia syg sgt kt ibu dia,jadi sy pon akan sdaye upaye utk usehe dan syg ibu dia.bukankah kalau kita ingin berkahwin dgn ssorg,bererti kite seolah2 berkahwin dgn seluruh keluarganya?jadi bagaimana terok pon,sy harus usehe utk merapatkan silaturahim antara sy dgn keluarga dia :) andai sesape bace kesah sy ni,doa2kan la sy akan dpt bertemu jodoh dgn lelaki yg sy syg tu ye..terima kaseh semua :)

pieka rashid

wow, at last!! sy dpt bace story yg btol2 ad related ngan novel, or drama sume...sorry to hear ur story... but pape pn sy sokong awk!!!keep go on wif ur relationship, kalo da btol korg ni ad jodoh kn.. =) dugaan tu sume ad hikmah nye kn?? selama nie sy igt kn novel tu takat imaginasi penulis je..mungkin jugak dri pengalaman sndri kn??

btw, thanks ye sbb sudi kongsi cerite pengalaman awk ngan saye.. =)
saye doa kan jodoh awk ngan si dia akn berkekalan selama-lamanye.. aminn.... =)

pieka rashid

wow, at last!! sy dpt bace story yg btol2 ad related ngan novel, or drama sume...sorry to hear ur story... but pape pn sy sokong awk!!!keep go on wif ur relationship, kalo da btol korg ni ad jodoh kn.. =) dugaan tu sume ad hikmah nye kn?? selama nie sy igt kn novel tu takat imaginasi penulis je..mungkin jugak dri pengalaman sndri kn??

btw, thanks ye sbb sudi kongsi cerite pengalaman awk ngan saye.. =)
saye doa kan jodoh awk ngan si dia akn berkekalan selama-lamanye.. aminn.... =)

TUAN JOJO

saya xminta dan cinta pada novel..sebab takot tgok buku tebal gile..mesti sampai tahun depan pon xhabis baca..hahah(pengakuan nie...)